Vellykket seminar om måltidspolitikk

Vellykket seminar om måltidspolitikk

Torsdagkveld 30. november 2017 var duket for vårt seminar om måltidspolitikk på Litteraturhuset i Oslo. Mange engasjerte mennesker innen helse- og omsorgssektoren møtte opp for å høre på kveldens allsidige foredragsholdere. Nedenfor følger et kort referat.

 

Hvordan kan Fagforbundet bidra til å få ernæringsfaget i sin helhet på agendaen? v/Iren Luther, seksjonsleder Fagforbundet

Iren Luther ga i sitt innlegg uttrykk for hvordan ernæring har kommet på kartet også hos vår moderorganisasjon Fagforbundet.

 

Måltidspolitikk v/Anne Kristin Vie, fagdirektør Forbrukerrådet

Anne Krisin Vie understreket viktigheten av det å ta i bruk ernæringskompetanse i institusjon. Hun tar frem eksempler fra spesielt Danmark hvor de med en helhetlig tilnærming inkl. ernæring til pasienter og/eller beboere har forbedret helse og redusert kostnader.

 

Mat, måltider og ernæring på institusjoner v/Erlend Eliassen, kokk og kostøkonom

Erlend Eliassen snakket om sin brede erfaring innen innovasjon på tallerken på institusjon. På til tider dramatisk vis forteller han og viser bilder om den store betydningen mat har for den enkelte i hverdagen. Han gir eksempler på hvordan mat tilpasset individet øker vedkommendes helse og livskvalitet og hvordan man samtidig kan spare penger. Vinn-vinn!

 

Multisensorisk matopplevelse v/Carlos Velasco, internasjonal professor og forsker

Carlos Velasco holdt et meget underholdende og interessant foredrag om hvordan samtlige av sansene våre påvirker vår opplevelse av mat. Her er det mange duppeditter under utvikling og interessant viten om hvordan man kan lure hjernen til en bedre opplevelse av mat – og øke eller minske matinntaket. Det er mye å hente for de eldre som har svekkede sanser, men teknologien har enda ikke kommet så langt at den er praktisk anvendbar på institusjoner flest.

 

Tid for et politisk ernærings-løft! v/ Tore Hagebakken, medlem av Helse- og sosialkomitéen

Tore Hagebakken holdt et flammende innlegg om kostens betydning for menneskers helse og at måltidspolitikken må konkretiseres. Måltidene vi serverer våre eldre skal være verdige i alles forstand. De er ernæringsmessig viktig, men er ofte også av stor betydning for deres mentale velvære.

 

Hvordan havnet vi her? v/ Anita Vatland, Pårørendealliansen

Anita Vatland kom med noen relativt dramatiske bilder av posesuppe som hadde gått ut på dato og en trist utseende juletallerken. Bilder tatt av pårørende og måltider servert deres kjære nå nylig. Hun satte ord på de pårørendes sak, som bekymrer seg kraftig om mor, far eller ektefelles vel og ve.

 

 

Vi takker våre foredragsholdere for interessante innlegg og alle oppmøtte som tok turen hit. Dette gir mersmak! Følg oss tett videre. Vi vil jobbe mye med ernæringspolitikk fremover.

 

Velkommen til nytt seminar på nyåret!

2017-12-04T16:48:38+00:00

About the Author:

Leave A Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.